Från och med den 1 april 2024 krävs tillstånd för att yrkesmässigt bedriva skyddat boende.

Publicerad: 10 maj 2024
Den 12 april lämnade Omsorg Skydd Säkerhet in sin tillståndsansökan!
Från och med den 1 april 2024 krävs tillstånd för att yrkesmässigt bedriva skyddat boende. För de som redan bedriver ett skyddat boende har man fram till den 1 augusti 2024 på sig att göra en ansökan om tillstånd för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.
 
IVO-tillstånd krävs för verksamheter som erbjuder boende till personer som behöver skyddas från yttre hot, till exempel vid våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld. Tillståndet säkerställer att boendet uppfyller alla lagkrav och kvalitetsstandarder för att kunna erbjuda en säker och stödjande miljö för sina boende. 
 
Omsorg Skydd Säkerhet lämnade in sin tillståndsansökan den 12 april. Vi är engagerade i att uppfylla alla krav och säkerställa att vår verksamhet fortsätter att vara en trygg plats för de som behöver skydd och stöd.
Tillstånd för skyddat boende

Vår process för att säkerställa kvalitet och säkerhet

Omsorg Skydd Säkerhet är dedikerade till att följa alla lagar och regler för att erbjuda ett skyddat boende av högsta kvalitet. Vi har noggrant förberett vår tillståndsansökan och ser fram emot att få vårt tillstånd från IVO. Under tiden fortsätter vi att arbeta hårt för att säkerställa att våra boende får den bästa möjliga omsorgen och skyddet.

Vår långvariga och fortsatta insats inkluderar bland annat:

Regelbunden utbildning av personal

Vi utbildar kontinuerligt vår personal med fokus på proaktiv säkerhet samt omsorg och bemötande av människor i kris

Uppdaterade säkerhetsåtgärder

Vi granskar och uppdaterar regelbundet våra säkerhetsåtgärder för att säkerställa att vi erbjuder ett säkert och tryggt boende för alla våra boende.

Kvalitetskontroller

Vi genomför regelbundna kvalitetskontroller för att säkerställa att våra tjänster uppfyller alla lagkrav och kvalitetsstandarder via ett strukturerat kvalitetsledningssystem.

Vanliga frågor och svar om IVO-tillstånd

Vad är IVO-tillstånd?

IVO-tillstånd är ett tillstånd som utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och krävs för verksamheter som bedriver skyddat boende. Detta tillstånd säkerställer att verksamheten uppfyller lagkrav och kvalitetsstandarder för att kunna erbjuda en säker och stödjande miljö för sina boende.

Vem behöver ansöka om IVO-tillstånd?

IVO-tillstånd är ett tillstånd som utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och krävs för verksamheter som bedriver skyddat boende. Detta tillstånd säkerställer att verksamheten uppfyller lagkrav och kvalitetsstandarder för att kunna erbjuda en säker och stödjande miljö för sina boende.

Vad händer om jag inte ansöker om tillstånd i tid?

Om en verksamhet inte ansöker om IVO-tillstånd innan den angivna tidsfristen (1 augusti 2024 för redan befintliga verksamheter) kan den inte fortsätta att bedriva skyddat boende lagligt. Det är viktigt att lämna in ansökan i tid för att säkerställa fortsatt drift och skydd för de boende.

Hur ansöker jag om IVO-tillstånd?

För att ansöka om IVO-tillstånd måste du fylla i en ansökningsblankett och skicka den till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Ansökan ska innehålla detaljerad information om verksamheten, inklusive uppgifter om personalens kvalifikationer, säkerhetsåtgärder och hur verksamheten uppfyller de lagstadgade kraven för skyddat boende.

Våra senaste nyheter

Tillståndsansökan för skyddat boende till IVO

Den 12 april blev vår ansökan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för våra skyddade boenden inlämnad.

Detta är ett viktigt steg i vår strävan att erbjuda en trygg och säker miljö för de som mest behöver det.

Genom att ansöka om detta tillstånd bekräftar vi vårt åtagande att uppfylla alla höga standarder som krävs för att säkerställa välbefinnandet och säkerheten för våra boende.

Vi värdesätter öppenhet och ansvar och kommer att hålla er uppdaterade om processens fortskridande. Tack för ert fortsatta förtroende och stöd.

Kontakta oss

Behöver ni hjälp med skyddsplaceringar eller rådgivning i skyddsärenden?
Kontakta oss så återkommer vi så snart vi kan.